Zeleni tanjur

„Zeleni tanjur“ je edukativan projekt koji će u fokus staviti tematiku veganstva, uzgoja vlastite hrane kod kuće, kao i koncept života s manje otpada, poznatijeg kao zero waste lifestyle.

Proizvodnja životinjskih proizvoda, u usporedbi s proizvodnjom jednake količine biljne hrane, ima veći učinak na okoliš , uzrokuje povećanu emisiju stakleničkih plinova, potrošnju energije, vode te korištenje pesticida. Većina ljudi na Zemlji je svjesna trenutne neodrživosti njene eksploatacije. Bez dvojbe, trebamo učiniti sve što je u našoj moći da održimo planet naseljivim budućim generacijama. Uzgoj vlastite hrane kao i ukrasnog bilja je vrlo jednostavno rješenje za brojne zdravstvene, ekološke i gospodarske probleme. Uzgojem vlastite hrane, vaša je prehrana raznovrsnija i zdravija, prepuna vitamina, minerala i antioksidansa. Hrana u svom najsirovijem i najsvježijem obliku nije samo najukusniji način uživanja, već i najhranjiviji.

Prema posljednjem istraživanju Sveučilišta u Oxfordu, objavljenom u znanstvenom časopisu PNAS, promjene u prehrani koje uključuju više biljnih namirnica, a manje mesa i mesnih prerađevina, mogu smanjiti broj umrlih za pet do osam milijuna godišnje do 2050. godine. To znači šest do deset posto smanjenje ukupne smrtnosti. Također, emisija stakleničkih plinova uzrokovana mesnom industrijom smanjila bi se za više od dvije trećine. Spomenute promjene u prehrani za čovječanstvo vrijedile bi do 30 trilijuna dolara.  Kroz predavanja i radionice koje će održati stručnjaci u tim poljima, studente će se educirati na jednostavan i zabavan način kako bi stečeno znanje mogli primijeniti u svakodnevnom životu.

Predavanja i radionice obuhvaćati će teme vrtlarenja, otpada i odlaganja otpada, kao i smanjenje otpada u kućanstvu, tema veganstva i aktivizma u veganstvu. Također će se izraditi kuharica i priručnik koji će obuhvaćati nekoliko veganskih recepata i savjeta kako imati održivu prehranu u skladu sa studentskim budžetom, a naveden priručnik i kuharica će se pri kraju projekta poslati menzama u Zagrebu s nadom da će pokušati uvesti više veganske hrane u svoj meni.

Brošura:

 

Projekt je financiran od: