Mala škola mamalogije 2021.

Mala škola mamalogije projekt je Sekcije za sisavce koji se održava svake godine od 2016. Jednom godišnje okuplja studente biologije i drugih srodnih smjerova (čak i pokojeg nesrodnog) te stručnjake na području mamalogije iz raznih ustanova koje se bave istraživanjima i zaštitom prirode. Cilj projekta razmjena je znanja, pružanje šire slike studentima o mogućnostima budućeg profesionalnog rada te poticanje rasprave, a sve kroz razna predavanja i odlaske na terene u Mrkoplju i okolici. Ove se godine održava 9. i 10. listopada.

Na šestoj Maloj školi mamalogije dva će nas predavača uvesti u teme obično nezastupljene u razgovorima o istraživanju sisavaca:

  • dr. sc. Toni Safner s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pričat će o planiranju i metodama istraživanja
  • Mladen Zadravec, mag. biol. exp. predstavit će Dlakavi vodič kroz legislativu i zaštitu prirode

Naravno bit će tu i govora o pojedinim skupinama:

  • sc. Daniela Hamidović predstavit će šišmiše Hrvatske, a ove će nam se godine zato pridružiti i članica Sekcije za šišmiše
  • Krešimir Kavčić, mag. ing. agr. s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predstavit će planinske papkare te kako izgleda njihovo istraživanje na terenu
  • vet. med. Vedran Slijepčević s Veleučilišta u Karlovcu, predavač na Maloj školi mamalogije već niz godina, predstavit će nova postignuća u projektu LIFE Lynx


I ove su godine organizirana dva terenska izlaska. Subotnji će teren voditi Vedran Slijepčević, u kojem će demonstrirati  znanja i metode monitoringa risova i vukova. U nedjelju, nakon predavanja o šišmišima, slijedi posjet jednom od njihovih staništa, spilji Lokvarki.

Veselimo se još jednom susretu s članovima Sekcije, ali i svim entuzijastima koji žele naučiti više o sisavcima, kao i s predavačima.

 

Projekt je djelomično financiran od Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. Provodit će se propisane mjere zaštite od zaraze koronavirusom.