Biologija mora

Grupu za biologiju mora čini skupina zaljubljenika u čudesan svijet ispod površine. Organiziramo sastanke, radionice i gostujuća predavanja, eko-akcije, jednodnevne i višednevne edukativne posjete te terenska istraživanja na kojima studenti imaju priliku primijeniti svoje znanje u praksi, međusobno razmijeniti iskustva, steći i poboljšati svoje vještine.

Cilj nam je da na svakom sastanku ili terenu članovi grupe nauče nešto novo o području koje ih zanima, dobiju priliku postaviti pitanja i podijeliti svoje mišljenje s drugima, a u isto vrijeme upoznaju ljude sa sličnim hobijima, prodube prijateljstva, odlično se zabave i steknu super sjećanja na studentske dane. Dobrodošli su studenti svih smjerova i godina, ronioci i neronioci – jedini je uvjet da ste moreljupci!

Voditeljice:

Lea Okićki (lea.okicki@gmail.com)
Paula Prpić (paula.prpic@gmail.com)

Aktivnosti sekcije

Radionica o zagađenju mora plastikom

U nedjelju, 1. srpnja 2018. u prostoru Lush prodavaonice u Petrinjskoj 4 održano je predavanje “Kako onečišćenje mora plastikom utječe na živi svijet u moru?”, kao dio Lushove globalne kampanje s ciljem podizanja svijesti o plastici u moru. Održala ga je Korina Ujčić, članica Grupe za biologiju mora, a u pripremi su uz nju sudjelovale Iva Soža i voditeljica Grupe Kora Dvorski. Ovo je predavanje jedno od četiriju predavanja u Petrinjskoj koja se bave problemom plastičnog otpada u morima, a namijenjena su djeci i njihovim roditeljima. Predavanje je započelo Mozgalicom – upitnikom o plastici u kućanstvu i njenom putu do mora, a u nastavku su spomenuti plastični otoci, mikroplastika te utjecaj plastike na razne morske organime – od najsitnijeg planktona do kornjača, ptica i kitova. Na kraju smo razgovarali o načinima na koje možemo smanjiti upotrebu plastike u svakodnevnom životu. Oduševljeni smo zanimanjem djece za ovu važnu temu, a posebno nas je razveselilo njihovo znanje o procesima i pojmovima o kojima ni mnogi odrasli ne znaju toliko!

 

Marikultura 2018.

Grupa za biologiju mora krajem je travnja organizirala svoj prvi morski teren ove godine. Uputili su se do Zadarske županije u posjet tvrtki Cromaris, vodećoj europskoj industriji za uzgoj bijele ribe i školjkaša, kako bi se iz prve ruke upoznali s industrijom marikulture. U novom mrijestilištu u Ninu naučili su o metodama uzgoja i poticanja mrijesta regulacijom fotoperioda kod orade, brancina i manje poznate vrste, hame. Obišli su pogone za proizvodnju svih stadija potrebnih za rast mlade ribe: od žive hrane – algi, kolnjaka i račića Artemia, do ribljih ličinki i mlade ribe, koja se kad dovoljno naraste šalje u veće kaveze u moru. Nakon prvog ovogodišnjeg plivanja i pozdravljanja Sunca nedaleko od orgulja, idući su dan bili spremni iz Zadra trajektom otploviti na Ugljan kako bi u uzgajalištu Mala Lamjana izbliza vidjeli morske kaveze za uzgoj i pokusnu platformu za znanstvena istraživanja. Uz odlično vodstvo, dobili su priliku prisustvovati i cijepljenju ribe, procesu koji se izvodi jednom godišnje, gdje se svaka riba iz kaveza cijepi ručno. Gostoljubivi domaćini čitavo su vrijeme strpljivo odgovarali na brojna pitanja i upoznali ih s posebnostima posla koji uključuje svakodnevni izlazak na more.

Iako je naziv sekcije Grupa za biologiju mora, tijekom povratka u Zagreb svratili su i do rijeke Zrmanje nedaleko od Obrovca te reverzibilne hidroelektrane Velebit, gdje su proučavali riječne životinjice i prekrasan hidrogeološki kraj.