Zagorje zelene 2023.

Edukacijsko – istraživački projekt „Zagorje zelene 2023

Već svima dobro znan primjer dobre profesionalne i društvene prakse, središnji BIUS-ov projekt, Veliki teren iz godine u godinu samo raste i mijenja lokacije po Lijepoj Našoj. Ove godine za jubilarno 25. izdanje Velikog terena put nas dovodi u lepe naše Zagorje, točnije u Radoboj, malo mjesto podno planine Strahinjčice.

„Zagorje zelene 2023“ projekt je kroz koji se istražuje bioraznolikost Hrvatskog zagorja, otkriva sastav bioloških zajednica tog područja te se mladi biolozi educiraju za terenska istraživanja i provedbu znanstvenih projekata. Sudionici projekta imat će priliku usavršiti metode i vještine potrebne za terensko istraživanje, ali i svojim radom doprinijeti stručnoj zajednici u istraživanju živog svijeta. Također će imati priliku ostaviti utisak na lokalno stanovništvo kroz edukaciju o važnosti provođenja takvih istraživanja kako bi se zaštitila i očuvala postojeća bioraznolikost i priroda tog područja.

Na projektu će sudjelovati 18 sekcija u koje su, osim njihovih voditelja i stalnih članova, pridruženi inozemni gosti, njih 10.  Ukupno će Planinarski dom Radoboj, koji nam je ove godine prenoćišna i logistička točka, primiti preko 80 sudionika. Tijekom terena sudionici će prema zahtjevima i planovima pripadnih sekcija, obilaziti odabrane lokacije na području Hrvatskog zagorja (Ivančica, Strahinjčica, Kunagora, Vinagora, rijeka Sutla, Bednja itd.)

Realizacija projekta odvija se u suradnji s Javnom ustanovom Zagorje zeleno, pod čijom su upravom zaštićene prirodne vrijednosti Krapinsko-zagorske županije. U suradnju s Javnom ustanovom dogovoreno je detaljnije istraživanje bioraznolikosti Kunagore i Vinagore, dijelova Hrvatskog zagorja za koja ne postoje nikakvi podaci o prisutnosti pojedinih vrsta ili stanišnih tipova. Nadamo se da će naši napori i prikupljeni podaci za područje Vinagore i Kunagore omogućiti izradu pravilnog plana upravljanja tim područjem.

Svi podaci prikupljeni istraživanjem ujedinit će se u Zbornik radova i kartu bioraznolikosti. Dobiveni rezultati i znanja podijelit će se sa stručnom i širom zajednicom, a na taj će se način promovirati znanost i važnost očuvanja prirode.

Projekt ima punu podršku Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije, Općine Radoboj i Općine Hum na Sutli, a provest će se u suradnji s Gljivarskim društvom “Lisičica” Pregrada, Hrvatskim biospeleološkim društvom i Udrugom za zaštitu šišmiša Tragus.

Voditeljice projekta su zagorke u duši, ali ne i na papiru, Dora Kermek i Paula Šimunčić.

Vidimo se u Radoboju, živjeli!

 

Projekt je financiran od:

        

     

             

 

Donatori: