Dlakavi vodič za sisavce

˝Dlakavi vodič za sisavce˝ je istraživačko – edukativni projekt čiji je cilj izraditi determinacijski trihološki ključ za sisavce Republike Hrvatske pomoću morfologije kutikule dlake. Ovakvi ključevi izrađeni su za neke države zapadne Europe, a odnose se na njihove autohtone vrste sisavaca.

Izrađenim ključem moći će se koristiti sve osobe bioloških i srodnih usmjerenja. Ovakav ključ može imati brojne primjene u znanosti i struci. Jedna od najvažnijih jest primjena u monitoringu sisavaca. Monitoring sakupljanjem uzoraka dlaka i njihovom determinacijom jeftina je, etički prihvatljiva (nije potrebna upotreba invazivnih metoda), jednostavna (zamke mogu postavljati i nestručni volonteri) i pouzdana metoda.

Projekt će se odvijati u tri faze: sakupljanje uzoraka dlake, izrada otisaka dlake te izrada ključa. Uzorke dlake nabavit ćemo na dva načina. Uzorke dlake malih sisavaca skupit ćemo pri jednodnevnim izlascima na teren u zaštićena područja diljem Sjeverne i Središnje Hrvatske. Za uzore dlake vrsta do kojih ne možemo doći postavljanjem zamki na terenu, poput pripadnika zvijeri ili divljači, zamolit ćemo različite ustanove koje se bave životinjama i zaštitom prirode.

U laboratoriju, izradit će se otisci uzoraka koji će se fotografirati pomoću kamere i svjetlosnog mikroskopa. Na napravljenim otiscima bit će vidljiv raspored, veličina i oblik ljuskica kutikule, po čemu se razlikuju pojedine vrste sisavaca. Fotografije će se usporediti s postojećim ključevima za determinaciju sisavaca pomoću dlake. Na taj će se način otisak povezati s vrstom i uvrstiti u ključ.

Nakon izrade ključa, organizirat ćemo predavanja za studente i širu javnost. Također ćemo posjetiti srednje i osnovne škole te u njima provesti radionice razlikovanja dlake pojedinih vrsta.

Digitalna verzija determinacijskog ključa bit će poslana svim ustanovama koje su surađivale na projektu. Na ovaj će način naš ključ postati dio znanstvene baze podataka i moći će se koristiti u znanstvene ili stručne svrhe.

Studenti se mogu uključiti u bilo koju navedenu fazu projekta, a voditeljice projekta možete kontaktirati preko sljedeće mail adrese:  kljuc.za.sisavce@gmail.com.

Projekt je financiran od: