Ihtiofauna zagrebačkih potoka 2021.

  „Ihtiofauna zagrebačkih potoka 2021.“ projekt je Sekcije za ribe Udruge studenata biologije – BIUS u kojem se istražuje ihtiofauna urbanih potoka koji protječu kroz grad Zagreb.

Zagreb je najveći grad Hrvatske s najvećim brojem stanovnika, stoga ne čudi što je gradnjom brojnih zgrada, prometnica, mostova i ostale infrastrukture prilagođen njihovim potrebama i životnim navikama. Izgradnjom urbanog prostora najčešće nestaju prirodne zelene površine, a vodena se tijela oblikuju sukladno urbanističkim planovima. Za vodotoke grada Zagreba to je dosad uglavnom značilo gubitak prirodnog izgleda i kanaliziranje. Osim najvećeg vodotoka – rijeke Save, kroz Zagreb teku brojni potoci koji izviru na Medvednici, protječu kroz grad i ulijevaju se u Savu. Dubravica, Črnomerec, Vrapčak, Kustošak, Bliznec i drugi potoci kanalizirani su što ih mijenja. Oni postaju brži, ujednačeniji u svom toku, mijenja im se izgled dna i nestaju pridnena „skrovišta“ za organizme koji u njima žive.

 

 

 

 

 

 

 

Sve prije navedeno utječe negativno na riblje populacije spomenutih potoka, stoga je cilj ovog projekta istražiti sastav i strukturu tih populacija, utvrditi kolika je prisutnost invazivnih vrsta te konačno dobiti sveobuhvatan pregled ihtiofaune urbanih potoka grada Zagreba koja je uistinu nedovoljno istražena.

U sklopu projekta predviđeno je jedno predavanje o samom projektu i dva praktična na kojima će se učiti o determinaciji riba, uzorkovanju i uzimanju mjera te statističkoj obradi podataka. Također, vesele nas i terenska istraživanja koja će se odviti u Zagrebu, a sve će navedeno nadgledati mentori Sekcije – ihtiolozi Prirodoslovno-matematičkog i Agronomskog fakulteta. Ovim putem pozivamo sve studente zainteresirane za sudjelovanje na projektu da se jave putem e-maila (bius.ribe@gmail.com).

 

Projekt je sufinanciran od:

 

Izvor slike: Vodotoci grada Zagreba (geoportal.dgu.hr)
Izvor za slike: Potok Črnomerec, Potok Vrapčak i Ušće potoka Črnomerca u potok Vrapčak na Gredicama (https://mapiranjetresnjevke.com/kvartovi/gredice/potoci-tresnjevke/)