Ihtiofauna zagrebačkih potoka 2021.

   „Ihtiofauna zagrebačkih potoka 2021.“ projekt je Sekcije za ribe Udruge studenata biologije – BIUS u kojem se istražuje ihtiofauna urbanih potoka koji protječu kroz grad Zagreb.

Zagreb je najveći grad Hrvatske s najvećim brojem stanovnika, stoga ne čudi što je gradnjom brojnih zgrada, prometnica, mostova i ostale infrastrukture prilagođen njihovim potrebama i životnim navikama. Izgradnjom urbanog prostora najčešće nestaju prirodne zelene površine, a vodena se tijela oblikuju sukladno urbanističkim planovima. Za vodotoke grada Zagreba to je dosad uglavnom značilo gubitak prirodnog izgleda i kanaliziranje. Osim najvećeg vodotoka – rijeke Save, kroz Zagreb teku brojni potoci koji izviru na Medvednici, protječu kroz grad i ulijevaju se u Savu. Dubravica, Črnomerec, Vrapčak, Kustošak, Bliznec i drugi potoci kanalizirani su, što ih mijenja. Oni postaju brži, ujednačeniji u svom toku, mijenja im se izgled dna i nestaju pridnena „skrovišta“ za organizme koji u njima žive.

Sve prije navedeno utječe negativno na riblje populacije spomenutih potoka, stoga je cilj ovog projekta istražiti sastav i strukturu tih populacija, utvrditi kolika je prisutnost invazivnih vrsta te konačno dobiti sveobuhvatan pregled ihtiofaune urbanih potoka grada Zagreba, koja je uistinu nedovoljno istražena.

U sklopu projekta zasad je provedeno jedno predavanje o samom projektu i dva praktična na kojima su se sudionici projekta mogli upoznati s načinima determinacije riba, uzorkovanjem i uzimanjem mjera te statističkoj obradi podataka. Također, u travnju i lipnju odrađeno je terensko istraživanje na kojem sudjelovali studenti i članovi Udruge BIUS te mentori Sekcije – ihtiolozi Prirodoslovno-matematičkog i Agronomskog fakulteta. U sklopu terenskog istraživanja posjećeno je niz lokacija na šest zagrebačkih vodotoka, a dio ulova možete vidjeti na slikama u prilogu. Razveselio nas je pronalazak različitih vrsta riba u svim potocima koje smo istražili, a više o samom istraživanju moći ćete pročitati u novom broju studentskog časopisa In Vivo i izvještaju o terenskom istraživanju!

Izvještaj je u pripremi i s njim ulazimo u zadnju fazu projekta – obradu prikupljenih podataka i prezentiranje rezultata istraživanja i projekta akademskoj zajednici i javnosti. Ovim putem pozivamo sve studente zainteresirane za sudjelovanje na projektu da se jave putem e-maila (bius.ribe@gmail.com).

 

Projekt je sufinanciran od:

 

Izvor slike: Vodotoci grada Zagreba (geoportal.dgu.hr)